måndag 8 september 2014

Författarbesök av Camilla Lagerqvist i november

I november kommer författaren Camilla Lagerqvist och besöker årskurs 5 i vår kommun. Eftersom många gillar hennes bok Rädda honom! och inte bor så långt härifrån (Sandviken) tyckte vi att det var kul att bjuda hit henne.

Camillas böcker finns på alla skolor och på biblioteken. Skulle alla böckerna var utlånade finns de att låna som e-böcker på bibliotekets hemsida. Då behöver du ditt lånekort och en pin-kod, som du hämtar på biblioteket.

Omslagsbild: Rädda honom!

"Bara du kan rädda honom! Så står det i de mystiska sms som trillar in i Tawnis mobil. Vem är det som messar henne? Och vem är det hon ska rädda?

Tawni åker till farföräldrarna i England för att komma över sorgen efter sin morfars död. I den pittoreska byn Mye, som hämtad ur en Harry Potter-film, borde hon hitta kraft att bli glad igen. Men byn bär på en tragisk historia.
Snart förstår Tawni att någon söker henne för att ge henne ett uppdrag. Bara hon kan ta sig tillbaka i tiden och förhindra katastrofen som inträffade för åttio år sedan! Och det är bråttom." 


Omslagsbild för Cirkusflickan


"Jag var sex år när min mamma sålde mig till en cirkus. Hon fick pengar till en varm yllekappa och ett par handskar i skinn." 

Ellen lever med sin ensamstående mamma. Det är en kall vinter och de har det knapert. Ellen får klara sig mycket själv, och trots att hon är förbjuden att gå utanför porten gör hon små utflykter ner till hamnen. Där brukar hon klättra omkring och balansera på räcken. 
Det är vid ett av dessa tillfällen som cirkusdirektören Madame Zenitha får upp ögonen för den lilla flickan. Hon lägger märke till att Ellen är ovanligt vig och inser att det finns stora pengar att tjäna på henne. 
Det är en hård värld som Madame Zenitha lurar in Ellen i - tuffa träningspass, sena föreställningar och en krass och kärlekslös tillvaro. Men värst av allt är nog ändå lögnen, lögnen om att Ellens mamma faktiskt sålde henne. 


Camilla Lagerqvist skildrar Ellens väg från liten flicka till uppburen cirkusprinsessa. Det är en stark, målande berättelse som myllrar av spännande karaktärer och - inte minst - doftar cirkus." 





Uppdraget är en del i en serie - Svarta Rosorna. 

"Sommaren 1943 ska Maja fylla 13 år. Hon bor med sin familj i ett litet samhälle i Värmland. Bara några mil bort, på andra sidan den norska gränsen, tas judiska familjer till fånga och skickas till koncentrationsläger i Tyskland. När Maja får två nya vänner den norska flickan Hilde och den judiske pojken Ben inser hon att kriget trots allt inte är speciellt långt bort. När de tre vännerna får höra att nazisterna är ute efter en motståndskvinna som kallas för Svarta Rosen bestämmer de sig för att göra vad de kan för att hjälpa till. Ett beslut som visar sig vara mycket farligare än de kunnat tro. Uppdraget är en bok om vänskap, mod och att göra det rätta även när det är svårt. Det är också en berättelse om en tid i Sverige som det inte har skrivits så mycket om tidigare."

Inga kommentarer: